Una altra economia és possible? Sí. Aquesta va ser la resposta de quatre experts en economia social i solidària davant la pregunta que els formulava la Fundació Periodisme Plural, com a palanca per obrir un debat en el qual es va confirmar que l’economia social i solidària viu un moment de saludable auge, i per tant es va optar per parlar més aviat de com aconseguir, amb aquesta empenta, que esdevingui una alternativa real al sistema laboral actual, i de quins són els models dins el cooperativisme que tenen més a veure amb aquesta transformació que no és només econòmica o social, sinó socioeconòmica, segons van apuntar els ponents.
Els encarregats d’explicar-nos les seves experiències van ser Pepa Muñoz, responsable de comunicació del TEB Grup Cooperatiu, una entitat que es dedica a la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual; Clara Puigventós, directora gerent d’Encís, una cooperativa mixta de consum i de treball que ha suposat la creació de 500 llocs de treball; Jordi Via, membre de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i de l’asseguradora Arç Cooperativa, i Ivan Miró, sociòleg i investigador en cooperativisme. El diàleg entre els quatre experts el va presentar Andreu Missé, periodista amb una llarga trajectòria i soci i director de la revista d’economia Alternativas Económicas.
El testimoni de tots ells va servir per donar a conèixer una altra manera de fer economia, més justa, més respectuosa amb les persones i el medi ambient, més solidària i molt menys agressiva que la de les empreses convencionals. Tot i que poques vegades els mitjans de comunicació en parlen, la realitat és que aquesta economia ja dóna feina a més de 40.000 persones i els seus serveis, des de menjar ecològic fins a la comercialització del rebut de la llum, són molt competitius, a més de solidaris.
La crisi econòmica pot haver representat, fins i tot, un impuls a les diferents alternatives. L’actual recessió ha estat una nova demostració que l’economia convencional té més en compte els mercats que les persones i que l’economia solidària és clarament una alternativa. De fet, la crisi ha estat molt més dura amb les empreses convencionals que no pas amb les cooperatives, que han aconseguit mantenir-se. Durant el 2012, la creació de cooperatives va augmentar un 36% respecte el 2011.
<strong>Objectius de la Fundació Periodisme Plural
</strong>
La Fundació Periodisme Plural va néixer amb un doble objectiu: la defensa d’un periodisme lliure i independent, i la reivindicació dels valors de progrés, de la cohesió social, la solidaritat i els drets que la crisi posa ara en perill. El nostre primer projecte ha estat el diari digital catalunyaplural.cat, que des del mes de maig editem en el marc d ‘eldiario.es. Considerem que constituïm una illa de pluralitat i de debat, en un mar dominat pels ‘discursos únics’ d’uns i altres. I, també, un dels pocs ponts que queden entre Catalunya i el sector de la societat espanyola respectuosa amb les aspiracions catalanes.
Però aquest només ha estat el principi. La Fundació Periodisme Plural té la voluntat de publicar diaris digitals especialitzats dedicats a aquelles comunitats que estan en primera línia en la defensa de les conquestes socials. En aquest sentit, tenim molt avançat el projecte del primer diari especialitzat, El diari de l’educació, que ja compta amb la implicació de les entitats més representatives del món de l’ensenyament.