El proper 4 de desembre, a les 19 h als Cinemes Girona, la Fundació Periodisme Plural i l’equip del Diari de l’Educació presenten l’acte ‘Escola de la República, mestres de llibertat’, sobre la tasca renovadora dels mestres de la República, amb el passi del documental ‘El retratista’ i posterior debat (amb participació del públic). També es presentarà el Diari de l’Educació, un mitjà digital que es posarà en marxa al gener.
El preu d’entrada serà de 6 euros, i per als ‘Amics de la Fundació’, de 4,50 euros.
Hi intervindran:
Josep Fontana. Historiador i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.
Irene Balaguer. Pedagoga i presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Membre del Consell Assessor del Diari de l’Educació.
Sergi Bernal. Fotògraf documental i descobridor de la història d’Antoni Benaiges, en la qual es basa El retratista. Coautor juntament amb Francesc Escribano d’Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar.
Alberto Bougleux. Director del documental El retratista.
Moderarà:
Josep Carles Rius. President de la Fundació Periodisme Plural.
La Segona República és un dels episodis àlgids de la renovació pedagògica tant a Catalunya com en el conjunt de l´Estat. De la mà de tot un col•lectiu de mestres que va confiar en l’educació com a eina transformadora, els alumnes de l’època van poder gaudir d’una formació integral i innovadora, basada en els valors de llibertat i emmirallada en models pedagògics punters. És el cas d’Antoni Benaiges, mestre que va aplicar la pedagogia Freinet a l’escola de Bañuelos de Bureba (Burgos).
En aquest acte, Escola de la República, mestres de llibertat, parlarem del paper d´aquests mestres, i de com en l´actualitat alguns dels mètodes que ells van posar en marxa segueixen vigents, amb les pertinents adaptacions al nou context educatiu.
El retratista
El documental El retratista, basat en el llibre Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, és una contribució documentada i emotiva que desenterra del silenci la vida i l’obra d’aquest mestre català, Antoni Benaiges, que va desaparèixer en esclatar la Guerra Civil.
Qui era Antoni Benaiges? Un mestre català que, destinat a l’escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos), va aplicar la pedagogia Freinet, amb la participació cooperativa de l’alumnat i l’ús de la impremta per confeccionar una revista escolar -encara se’n conserva algun exemplar- a partir dels textos lliures dels infants.
Qui ha contribuït a recuperar la seva memòria? Des de Montroig del Camp, els seus familiars; des de Mèxic, mestres exiliats com el seu amic Patricio Redondo i alguns investigadors; des de la fossa comuna de la Pedraja (Burgos), els antropòlegs que miren de recuperar la memòria històrica; i, naturalment, els autors del llibre que ha inspirat aquest documental, que han anat unint tots els fils d’una història que ens mostra el retrat viu i poètic d’un de tants mestres que van convertir la Segona República en una de les pàgines més brillants de la nostra renovació pedagògica.