La Fundació Periodisme Plural neix amb la voluntat de contribuir a la pluralitat de la premsa catalana. La Fundació està impulsada per un grup de periodistes, intel·lectuals i professionals del món de la comunicació amb l’objectiu de defensar tant l’exercici d’un periodisme independent i lliure com els valors de progrés i solidaritat que la recessió està posant en perill. Aquest projecte sense ànim de lucre vol donar veu a molts periodistes silenciats per la greu crisi que pateixen els mitjans de comunicació. I vol donar veu, també, a la societat civil que lluita per preservar les conquestes socials que ara estan en perill.

Els membres de la Fundació han demostrat, al llarg de la seva carrera professional, el seu compromís tant amb el periodisme com amb els valors progressistes. I de fet, la credibilitat d’un mitjà de comunicació es troba, per damunt de tot, en la trajectòria d’aquelles persones que l’impulsen.

Per explicar els temps que vénen creiem que són necessàries moltes paraules i molts arguments. I cal escoltar totes les veus per interpretar una realitat cada vegada més complexa. Els impulsors de la Fundació considerem que s’han d’establir ponts de diàleg per entendre que la diversitat és una riquesa i no una càrrega. Necessitem espais d’informació, de reflexió, d’opinió, de debat i de diàleg. De periodisme, en una paraula.

Catalunyaplural.cat i Eldiario.es

El primer projecte de la Fundació és l’edició de Catalunyaplural.cat, un diari digital associat a Eldiario.es. Quan es redefineixen les relacions entre Catalunya i Espanya, Eldiario.es acull les veus espanyoles més respectuoses amb les aspiracions catalanes i, per tant, pot constituir un pont entre les dues realitats. També, un pont sense intermediaris amb els altres pobles d’Espanya, perquè Eldiario.es constitueix l’espai de trobada de mitjans impulsats per periodistes castellans, bascos, gallecs, andalusos, valencians… Creiem que encara tenim moltes coses a dir-nos entre els catalans i amplis sectors de la societat espanyola, i volem ser un punt de trobada dels qui volen regenerar Catalunya i Espanya. Ara, una part molt important de la població catalana creu que el seu futur està en la independència, i pensem que només la democràcia, el dret a decidir, hauria de tenir l’última paraula en aquest camí. Però sigui quin sigui el final del trajecte, bona part de les societats catalana i espanyola seguiran compartint els mateixos valors de solidaritat, cohesió social, defensa de l’Estat del benestar, de l’educació i la sanitat pública, de l’equitat en la lluita contra la crisi… I seguiran compartint infinits llaços emocionals, històrics, culturals, econòmics… Per això compartim aquest camí amb Eldiario.es.

Punt de trobada

Catalunyaplural.cat vol ser un punt de trobada entre tots els sectors que treballen pel progrés del país. Des de la política i, molt especialment, des de la societat civil. En aquest sentit, com a Fundació hem arribat a acords amb entitats que comparteixen els nostres mateixos valors. Catalunyaplural.cat acollirà blogs d’entitats com les fundacions Catalunya Europa, Ferrer i Guàrdia, Bofill, i d’associacions com Justícia I Pau o la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. Aquesta és una primera etapa, i la nostra voluntat és crear una veritable plaça pública on es trobin, dialoguin i es comuniquin totes les entitats i persones que lluiten per preservar la cohesió de la societat; l’educació i la sanitat com a pilars de l’Estat del benestar; el treball i l’habitatge com a drets fonamentals; la solidaritat com a justícia social, i la regeneració com a exigència democràtica. Una plaça pública on els partits polítics escoltin les veus que sorgeixen de la societat, amb la voluntat de recuperar, junts, els projectes col·lectius de progrés.

Els projectes

Catalunyaplural.cat serà a partir del dia 15 de maig una realitat com a nou diari digital a Catalunya i com un pont per trobar-nos amb aquella part de la societat espanyola que encara vol escoltar-nos. El proper objectiu passa per crear portals especialitzats en els àmbit de l’educació, la sanitat, la solidaritat, la cultura… i mantenir una atenció especial al món del treball, per vincular així les dues grans finalitats de la Fundació: el periodisme independent i la defensa de l’Estat del benestar. La intenció és que la Fundació es converteixi en un referent per a les comunitats que lideren la defensa de les conquestes socials que ara estan en perill. I volem ser tant un referent a la xarxa mitjançant els nous diaris digitals, com a l’esfera pública a partir de l’organització de conferències i debats.

Ves al contingut